Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Γ. Πετράκης: Με 2 ακόμα μεταγραφές θα είμαστε καλά

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο sport24.gr έδωσε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννης Πετράκης όπου για πρώτη φορά μίλησε τόσο ανοιχτά.

Την ευκαιρία να χτίσει τον ΠΑΣ Γιάννινα που ο ίδιος θέλει θα έχει αυτό το καλοκαίρι ο Γιάννης Πετράκης. Ο Κρητικός τεχνικός προσπαθεί να περάσει στους παίκτες του την δική του φιλοσοφία έχοντας ένα σημαντικό όπλο, ότι γνωρίζει την ομάδα, η οποία θα έχει ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ της.
Το Sport24.gr συνάντησε στο Καρπενήσι τον 55χρονο τεχνικό, ο οποίος μας άνοιξε τα χαρτιά του για τη νέα χρονιά.

Αυτή είναι η πρώτη σας προετοιμασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πώς πηγαίνει;
Μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα παιδιά γιατί υπάρχει πολλή όρεξη για δουλειά. Κι όταν υπάρχει όρεξη νομίζω ότι μπορείς να κερδίσεις πράγματα και να δουλέψεις σε κάποιες κατευθύνσεις. Εμείς αυτό κάνουμε κάθε μέρα και νομίζω ότι κάθε μέρα κάτι κερδίζουμε. Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να είμαστε έτοιμοι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Είναι αναμφίβολα θετικό ότι γνωρίζετε την ομάδα από πέρυσι. Τι θεωρείτε ότι έλειψε τη χρονιά που μας πέρασε και θα θέλατε φέτος που κάνετε την προετοιμασία να το προσθέσετε στον ΠΑΣ Γιάννινα;
Ο καθένας κάνει τη δουλειά με τον καλύτερο τρόπο που αυτός νομίζει. Επομένως, κι εκείνοι που ήταν πριν από εμένα δούλεψαν προς την κατεύθυνση αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Επειδή είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εγώ σεβάστηκα πολύ αυτό που βρήκα και εξακολουθώ να το σέβομαι και πάνω σε αυτό προσπαθούμε να βάλουμε βήμα βήμα κάποια πράγματα που θέλουμε. Και σε αυτή τη διαδικασία είμαστε.

Η περσινή χρονιά ήταν περίεργη για τον ΠΑΣ Γιάννινα λόγω των πολλών αλλαγών προπονητών. Απόρροια αυτού ήταν να μην έχει η ομάδα ενιαία ταυτότητα. Φέτος ποια στοιχεία θέλετε να σας χαρακτηρίζουν;
Είναι το ομαδικό πνεύμα, που για μένα είναι σημαντικό, το πόσο ο καθένας θα βάζει την ποιότητα και το γενικό ταλέντο που έχει μέσα στο πλάνο που έχουμε και το πώς θα λειτουργούμε ως ομάδα με την καλύτερη οργάνωση και στην άμυνα και στην επίθεση. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου και το πλάνο.

Παρακολουθώντας κάποιες προπονήσεις είδα ότι δίνετε βάρος στο pressing και την ανάκτηση της μπάλας.
Το κομμάτι του transition και της αλλαγής κατοχής μπάλας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο σήμερα. Νομίζω πως όλες οι ομάδες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Είναι ένα από τα σπουδαία, όπως και το πώς θα παίξουμε όλοι μαζί άμυνα, πώς θα επιτεθούμε όλοι μαζί σε οργανωμένη ή ανοργάνωτη άμυνα. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρεις και να βελτιώνεις πάρα πολλούς παράγοντες. Εμείς θέλουμε να βάζουμε στον αντίπαλο όσο γίνεται περισσότερους προβληματισμούς.

Πέρυσι είδαμε τον ΠΑΣ Γιάννινα κατά κύριο λόγο να παίζει σε 4-2-3-1. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις δοκιμάσατε και τριάδα στην άμυνα. Φέτος τι να περιμένουμε;
Ο σχηματισμός παίζει σημαντικό ρόλο γιατί προσδιορίζει τη θέση του κάθε παίκτη στο γήπεδο, αλλά στη διάρκεια του παιχνιδιού ο σχηματισμός αλλάζει. Εμείς θα έχουμε μία βασική διάταξη, αλλά ήδη δουλεύω με εναλλαγές στους σχηματισμούς. Για μένα αν ξέρεις καλά τις βασικές αρχές και στην άμυνα και στην επίθεση είναι εύκολο να μπορείς ν' αλλάξεις ρόλο και να προσαρμοστείς σε διαφορετικό σχηματισμό. Επομένως, δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα έχουμε μόνιμο σχηματισμό. Σαφώς θα υπάρχει ένας βασικός σχηματισμός, αλλά θα γίνονται αλλαγές ακόμα και μέσα στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει τη δυνατότητα για άλλες δύο μεταγραφές άνω των 24ων. Σε ποιες θέσεις θα θέλατε να γίνουν;
Θέλουμε έναν παίκτη μπροστά να μας δώσει περισσότερες βοήθειες στην επίθεση και χρειαζόμαστε κι έναν παίκτη στην άμυνα, στόπερ ή αριστερό μπακ. Περισσότερο κοιτάμε για αριστερό μπακ.

Επομένως, υπολογίζετε τον Μιχαήλ στα στόπερ;
Ναι.

Σας δυσκολεύει ο περιορισμός μεταγραφών; Γιατί εσείς από την αρχή είχατε πει πως η ομάδα θέλει λίγες προσθήκες.
Ποτέ δεν θα πω κάτι που δεν το εννοώ. Νομίζω ότι η ομάδα με δύο παίκτες ακόμα θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά είτε με την αδειοδότηση είτε χωρίς δεν αλλάζουν πολλά. Πιθανόν να είχαμε κρατήσει κάποια παιδιά στην ομάδα, όπως ο Αμπάρης.

Δοκιμάσατε πολλούς παίκτες ως τώρα. Τι έγινε;
Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει κάποια παιδιά τα οποία τα βλέπουμε (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν κοπούν υπό δοκιμή). Μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψε και ο Ηλιάδης στο παρελθόν. Αν υπάρξει κάποιο παιδί που πληροί τις προϋποθέσεις που εμείς θέλουμε, τότε πιθανόν να προχωρήσουμε και σε κάποια άλλη μεταγραφή κάποιου παίκτη που πιστεύουμε ότι έχει μέλλον και προοπτική.

 Από τα φιλικά που δώσατε στο Καρπενήσι, τι κρατάτε;
Για μένα είναι σημαντικό αυτό που σχεδιάζεις στην προπόνηση και το πλάνο που έχεις να βλέπεις ότι υλοποιείται στη διάρκεια του παιχνιδιού. Εμείς σε αυτό το διάστημα έχουμε δουλέψει σε πράγματα που έχουν σχέση με το χτίσιμο του παιχνιδιού και με τη φιλοσοφία του οργανωμένου παιχνιδιού. Σε αυτά που είχαμε δουλέψει είχαμε πολύ καλές στιγμές στα φιλικά. Αυτό με αφήνει πολύ ικανοποιημένο. Έχουμε τις βάσεις από πέρυσι γιατί είμαστε μαζί τέσσερις μήνες και ο ένας ξέρει τι θέλει ο άλλος. Για μένα είναι σημαντικό στα φιλικά να βλέπω όσα δουλεύουμε και ότι υπάρχει βελτίωση.

Είναι μεγάλη ικανοποίηση για έναν προπονητή να βλέπει ένα γκολ το οποίο είναι δουλειά προπόνησης;
Η αίσθηση της δημιουργίας εμένα προσωπικά με εξιτάρει. Όταν αυτά που έχω στο μυαλό μου ως άνθρωπος οι παίκτες τα υλοποιούν στο γήπεδο είτε έχει να κάνει με το γκολ είτε με την ανάπτυξη του παιχνιδιού για μένα είναι από τις πιο σπουδαίες στιγμές ικανοποίησης στη ζωή μου. Φανταστείτε ότι όταν αυτό μεταφράζεται και σε γκολ ανεβαίνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα της ικανοποίησης.

Είστε ένας προπονητής που του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς παίκτες. Πέρυσι είδαμε ότι δώσατε ευκαιρίες σε κάποια παιδιά, να περιμένουμε κάτι ανάλογο;
Εμείς έχουμε αυτή την πρόθεση, αλλά για να παίξει κάποιος θα πρέπει να υπάρχει αρχικά το σχέδιο για να παίξουν οι παίκτες. Ο παίκτης θα πρέπει βήμα βήμα να μας δίνει ότι είναι έτοιμος κι εμείς στη συνέχεια να του δίνουμε την ευκαιρία. Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να τους δίνουμε ρόλο, κάτι που κάνουμε, και μετά είναι στο χέρι των παιδιών να πάρουν την ευκαιρία.

Βλέποντας κάποιους νεαρούς παίκτες στην προετοιμασία, άλλαξε ο μεταγραφικός σχεδιασμός; Είπατε, δηλαδή, ότι σε κάποιες θέσεις δεν θα προχωρήσετε σε μεταγραφές προκειμένου να πάρουν χρόνο συμμετοχής νεαροί παίκτες;
Το πλάνο της ομάδας που αφορά τον σχεδιασμό του έμψυχου σχεδιασμού πάντα περιλαμβάνει το πώς θα αξιοποιήσουμε τα παιδιά που είναι μικρά σε ηλικία και μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν επιλογή μας να μην πάρουμε επιπλέον παίκτη στο κέντρο, γιατί υπάρχει ο Χαρίσης και Αυγενικού, όπως και να μην πάρουμε παίκτη στα πλάγια παρόλο που έφυγε ο Βίλα. Έχουμε τον Κοροβέση, τον Ακόστα και πιστεύουμε πολύ στον Κρητικό. Αυτό καθορίζει τη στάση μας. Πάντα πρέπει να αφήνουμε δρόμο στα παιδιά που έχουν ποιότητα και από εκεί και πέρα περιμένουμε να ανταποκριθούν.

Οι φετινοί στόχοι ποιο είναι για τον ΠΑΣ Γιάννινα; Και δεν αναφέρομαι μόνο στο βαθμολογικό κομμάτι.
Ο βασικός στόχος της ομάδας είναι να κατοχυρώσει την κατηγορία. Πέφτουν τέσσερις ομάδες και τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Να φανταστείτε ότι πέρυσι ο 6ος από τον 14ο είχαν έξι βαθμούς διαφορά, δηλαδή δύο νίκες. Φέτος όλα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σεμνοί, να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα και να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Όσο γίνεται πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Από εκεί και πέρα, να βελτιωνόμαστε καθημερινά και να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και θέλουμε να πάμε μπροστά.

Φέτος η ΠΑΕ καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλάι της περισσότερο από ποτέ. Τι μήνυμα θα θέλατε εσείς να στείλετε στους φιλάθλους;
Πιστεύω ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος στην Ελλάδα και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δυναμική του κόσμου. Ο ΠΑΣ εκφράζει ένα μεγάλο διαμέρισμα στην Ελλάδα, αγαπιέται πάρα πολύ στα Γιάννενα και γενικά στην Ήπειρο και θέλουμε αυτή την αγάπη να τη βλέπουμε καθημερινά και στα εύκολα και στα δύσκολα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δείξουμε ότι αξίζουμε αυτή την αγάπη.

ΠΗΓΗ: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου