Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Οι εκπτώσεις δεν… ζεσταίνουν αρκετά την Γιαννιώτικη αγορά

Aυξημένη κίνηση παρατηρείται στην αγορά των Ιωαννίνων τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ωστόσο, αυτή δεν είναι αντίστοιχη του τζίρου που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα!Μέχρι στιγμής η Γιαννιώτικη αγορά κινήθηκε σε περιορισμένα επίπεδα, σαφώς χαμηλότερα των προσδοκιών και αυτό παρά το γεγονός ότι οι έμποροι προσφέρουν γενναίες εκπτώσεις στα είδη τους οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και στο 70%.Την εικόνα αυτή είχε επιβεβαιώσει μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Νταλαμάγκας, ο οποίος είχε τονίσει ότι ο τζίρος φέτος κινείται προς το παρόν στα ίδια ή ακόμη και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Την πορεία της αγοράς εν μέσω εκπτώσεων επιβεβαιώνει όμως και πρόσφατη σχετική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου η οποία δίνει αντίστοιχη εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «βαρομετρικό χαμηλό» στα καταστήματα τις πρώτες εβδομάδες των προσφορών.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ
Αντίθετα με την πρώτη εβδομάδα, τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων φαίνεται ότι οι πωλήσεις για το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την
έρευνα της ΕΣΕΕ. Στο διάστημα αυτό το 29% των ερωτηθέντων εμπόρων θεωρεί καθόλου ικανοποιητικό το επίπεδο των πωλήσεων, ενώ η πλειονότητα (63%) αναφέρει ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «όχι και τόσο ικανοποιητικά» επίπεδα. Μόνο το 8% των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση από τις πωλήσεις που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη εκπτωτική βδομάδα.

Σύγκριση με πέρυσι
Συνολικά, η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος από την άποψη των πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε στα ίδια ή ακόμα και λίγο χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή. Το 51% των εμπόρων πραγματοποίησε αντίστοιχες πωλήσεις με τις περσινές, ενώ το 44% δηλώνει ότι φέτος οι πωλήσεις ήταν μειωμένες και μόνο το 5% είχε αυξημένες πωλήσεις κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.Σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου το εν λόγω διάστημα των θερινών εκπτώσεων κινήθηκαν πτωτικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη θερινή εκπτωτική περίοδο. Είναι πολύ ενδεικτικό ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα η υποχώρηση αυτή στο λιανεμπόριο κυμάνθηκε μεταξύ 10 και 20%. Ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, ενώ αναμενόταν αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω της τουριστικής περιόδου η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση της εμπορικής κίνησης, αυτή δεν καταγράφηκε.

Τα εκκαθαριστικά
Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της καταναλωτικής κίνησης θεωρείται ότι διαδραματίζει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την Εφορία, πριν και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, γεγονός που πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι «πάγωσε» την αγορά.

Ένας μήνας ακόμη
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι εκπτώσεις συνεχίζονται για έναν ακόμα ολόκληρο μήνα και παραμένει αισιόδοξη, ότι όπως η τουριστική, αντίστοιχα και η αγοραστική κίνηση μέχρι τέλος Αυγούστου, βελτιωθεί, ώστε η συνολική εικόνα των φετινών εκπτώσεων να ικανοποιήσει τελικά εμπόρους και καταναλωτές. 
epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου