Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Στα ύψη οι βάσεις, αλλά και οι μαθητές των Ιωαννίνων


Μεγάλες οι επιτυχίες των σχολείων των Ιωαννίνων με ποσοστό 82,32%,
στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Τα δυνατά τους έβαλαν χιλιάδες μαθητές, υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις και κατάφεραν να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι υψηλές πτήσεις των μαθητών των Ιωαννίνων συνεχίστηκαν για μία ακόμη χρονιά, φέρνοντας τα σχολεία της πόλης και του νομού μεταξύ των πρώτων θέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, στα ποσοστά των επιτυχιών.
Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και επίσημα από το υπ. Παιδείας χθες το πρωί και μετά από λίγο αναρτήθηκαν στα σχολεία, οι πίνακες των επιτυχόντων και οι σχολές στις οποίες εισάγονται.
Η άνοδος των βάσεων είναι αισθητή σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία και εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.
Οι ιατρικές σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012 με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια, όπως ισχύει για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε τοπικό επίπεδο οι μαθητές των Ιωαννίνων ξεπέρασαν τον εαυτό τους και οι επιτυχίες δεν αποκλείεται να τους φέρουν όταν προκύψουν τα συγκεντρωτικά συγκριτικά στοιχεία στην πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.
Το ποσοστό επιτυχίας, που καταγράφεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων, είναι 82,32%, αφού εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 978 μαθητές σε σύνολο 1188 υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.
Στην πρώτη θέση των επιτυχιών και διακρίσεων, χωρίς να υπάρχει ωστόσο η διαβάθμιση της εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βρίσκεται το 1ο Λύκειο της πόλης, με ποσοστό επιτυχίας 96,3% και ακολουθούν το Λύκειο Ελεούσας, το 4ο Λύκειο, τα Δωδωναία, η Ζωσιμαία, το 3ο Λύκειο, το Λύκειο Καρδαμιτσίων, το Λύκειο Γένεσις, το 7ο Λύκειο και το Λύκειο Δολιανών.
Το απόλυτο των επιτυχιών με 100% καταγράφουν το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς με 4 επιτυχίες σε αντίστοιχο αριθμό υποψηφίων και οι Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Πραμάντων, όπου υπήρχε όμως μόνο ένας μαθητής.
Θερμά συγχαρητήρια σε όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων Ερασμία Ζαβιτσάνου, καλώντας παράλληλα και όσους δεν πέτυχαν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και να μην απογοητεύονται.
Εμπάργκο στα ονόματα!
Για πρώτη φορά πάντως και δυστυχώς μόνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων μαθητών, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και με ό,τι συνέβη και χθες σε ολόκληρη την Ελλάδα πλην της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. Η κα Ζαβιτσάνου κλήθηκε να αιτιολογήσει τη στάση αυτή και παρέπεμψε σε σχετική εντολή απαγόρευσης που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύοντας τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, επικαλούμενο την υποχρέωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών…
Βέβαια, κανείς δε μπορεί να εξηγήσει το πώς είναι δυνατό η απαγόρευση αυτή να ισχύει παντού, αλλά να εφαρμόζεται μόνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και μάλιστα για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά…
Η αντιδήμαρχος
Τα θερμά της συγχαρητήρια για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζει προς τους επιτυχόντες η Αντιδήμαρχος Παιδείας Π. Τσίλη.
"Η επιτυχία σας στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελεί επιστέγασμα μιας προσπάθειας χρόνων.
Συγχαρητήρια και στις οικογένειες σας που στάθηκαν δίπλα σας και σας στήριξαν στην επίτευξη των στόχων σας καθώς και στους καθηγητές σας που συνέβαλλαν σ΄αυτή την επιτυχία. Η είσοδός σας στην Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί μία νέα αρχή.
Σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας, καλή σταδιοδρομία, και οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε κατά τα χρόνια των σπουδών σας να ωφελήσουν τόσο εσάς τους ίδιους όσο και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο του τόπου μας και της χώρας", αναφέρει και καταλήγει: "Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ και σε όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας ότι χάθηκε μια μάχη αλλά η ζωή είναι μπροστά σας γεμάτη ευκαιρίες και εναλλακτικές επιλογές".
Σχολές που εκτοξεύτηκαν
Εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια καταγράφηκε στο τμήμα Μηχανολόγων- Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).
Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, στα τμήματα μουσικών σπουδών και στις ξένες φιλολογίες.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι βάσεις ανέβηκαν στις 13 από τις 14 σχολές, και σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα μόρια.
Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου