Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αρωματικές μπίζνες… Από τα βουνά της Ηπείρου στην Αλβανία και μετά σε βιομηχανίες της Ευρώπης

Με πραγματική επιδρομή μοιάζει η συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, ειδικά στα βουνά της μεθορίου όπου αλωνίζουν συμμορίες από την Αλβανία.
Πριν από ένα μήνα περίπου η αστυνομία εξάρθρωσε μία τέτοια σπείρα στον Τσαμαντά όπου εκεί που δύσκολα φτάνει άνθρωπος, είχαν στήσει μία ολόκληρη επιχείρηση.

AROMATIKA SYLLOGHΚαθημερινές όμως είναι οι επιδρομές και στο Γράμμο, όπου ομάδες Αλβανών, σηκώνουν τεράστιες ποσότητες από βότανα.
Όταν οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι μεγάλες χρησιμοποιούνται άλογα και μουλάρια για τη μεταφορά τους στην Αλβανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλήγει στην Ιταλία αλλά και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακοβιομηχανίες ή σε βιομηχανίες καλλυντικών.
Και βέβαια άλλα, όπως ρίγανη και τσάι καταλήγουν στο εμπόριο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης διακινούνται παράνομα μέσω Διαδικτύου, κάτι που αποδεικνύει το «όργωμα» απομακρυσμένων οικοτόπων για την κλοπή πολύτιμων φυτών.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε η βιολόγος Βικτώρια Μεντέλη στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής, εστίασε σε φυτώρια χωρών που παραδοσιακά εμπορεύονται φυτικά είδη είτε καλλωπιστικά είτε φαρμακευτικά, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Έπειτα από εκτενή έρευνα για κάθε ένα από τα 1.415 ελληνικά ενδημικά φυτά, η βιολόγος εντόπισε 588 περιπτώσεις εμπορίας από 73 φυτώρια, στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν 145 είδη – το 10% της ενδημικής χλωρίδας της χώρας το εμπορεύονται τώρα ή το έχουν εμπορευθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Ανάμεσα στα εμπορευόμενα είδη κυριαρχούν ενδημικές καμπανούλες, ίριδες και κρόκοι, ορχιδέες, αρωματικά φυτά και τουλίπες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τα εμπορευόμενα είδη, 32 χαρακτηρίζονται απειλούμενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η παράνομη εμπορία ενδημικών φυτών δεν είναι κάτι καινούργιο. Τον προηγούμενο αιώνα ήταν συχνό φαινόμενο η διοργάνωση εξερευνητικών αποστολών βοτανικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες, φυσιολάτρες, ερασιτέχνες και επιστήμονες βοτανολόγους που ξερίζωναν φυτά για να τα συμπεριλάβουν ως ζωντανά φυτά στον κήπο τους, ως δείγματα στην ιδιωτική τους συλλογή ή σε συλλογές μεγάλων βοτανικών μουσείων/κήπων.
Το κύριο πρόβλημα της παράνομης αυτής πρακτικής είναι η καταστροφή των φυτών, καθώς τη συλλογή αναλαμβάνουν έναντι πινακίου φακής άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται.
Το 2013, ύστερα από πολλές αναφορές, η Ειδική Γραμματεία εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας των αρωματικών- μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων. «Τα αυτοφυή αρωματικά-μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα της χώρας καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις του ελλαδικού χώρου, συμμετέχοντας στη σύνθεση δασικών και χορτολιβαδικών συστημάτων, συγκροτώντας, μαζί με τη δασική και χορτολιβαδική βλάστηση περιοχών, οικότοπους με οικολογική αξία για τη βιοποικιλό­τητά τους και τον οικοσυστηματικό τους ρόλο», αναφέρει.
«Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τοπιακά περιοχές της χώρας και συνδέονται ιστορικά με την πορεία τόπων. Επιπλέον, συμμετέχουν στην οικονομία περιοχών με τις προσφορές τους, όπως π.χ. με τη συμβολή τους στη μελισσοκομία. Πολλά δε από τα φυτά αυτά τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου που ενεργούνται σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ.)».

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου